Fotografering av luvorna

... Efter att ha läst en hel bibel om milstolparna i mitt liv så fortsätter vi till fotograferingen av luvorna.
Jag nämnde i det tidigare inlägget att jag studerat fotografi i 1år. Tanken från början var att jag skulle fortsätta studera fotografi i Göteborg men ibland går inte livet som man vill. Jag började fota lite smått då jag var 14år gammal men egentligen är hela fotografi delen uppbyggd på intresse. Efter att jag studerat fotografi så fotade jag en del bröllop och andra uppdrag som barnfotografi och restaurangmat.

Fotointresset var dock utdött i fler år men under vinter/våren 2019 tog jag upp det igen då jag började fotografera luvorna.
Många har frågat om hur jag fotograferar hästen med luvorna och vems häst det är på bilderna så här kommer lite tips och trix:

Först och främst är det många som säger "det är inte utrustningen som gör bilderna bra" men det är bara sant till en viss del. Utan en bra kamera är man rätt screwed. Min gamla goding borde gå i pension men den kämpar på efter 11år i tjänst. Min kamera är en Canon 50D och under fotograferingarna använder jag två olika objektiv, ett vidvinkel för helkropps bilderna och ett macro för att fota detaljerna. Jag vill att mina kunder ska kunna se detaljerna för det är trots allt de som gör luvorna unika. Men visst, det krävs att ha rätt inställningar i kameran för att få fram färgerna som dem ska vara. Det är inte så lätt alla gånger som man kan tro.

Jag ställer upp min häst (och sambo) i gången, precis vid dörröppningen. Ser till att alla lampor är släckta i bakgrunden och så mörkt som möjligt. Tar några testbilder för att kolla inställningarna (man vill ju inte gå igenom en massa onödigt) och sedan kör jag igång.
Önskar jag hade lite behind the scenes bilder att visa men tyvärr, vi är alltid bara två vid fototillfället och därför koncentrerar vi oss på fotandet och häst. Min sambo står och håller i hästen medan jag fotar/försöker få hästens uppmärksamhet.
Vid fototillfället försöker jag fota max 6 luvor på grund av hästens stora, bristande intresse. Märker rätt fort vilka dagar det går att fota 3 luvor och vilka dagar man kan fota 6 stycken. Hästen har trots allt ställt upp väldigt många gånger redan men jag gillar då det är en hel brun häst utan bläs, då ser man tydligt luvorna.

För att få bra bilder på hästar krävs även viss kunskap om vilka vinklar en häst gör sig bäst att fotograferas i. Det kommer man väldigt långt med redan. Får du till en bra vinkel så är bilden snabbt automatiskt bra.

Väl hemma tankar jag över alla bilder på min dator/hårddisk som håller på att rasa ihop (typ). Går igenom bilderna samtidigt som jag raderar dåliga och plockar ut dem jag vill redigera.
Jag jobbar med Adobe Photoshop CC 2014. Bilderna jag fotar har jag i två olika format, JPEG och CR2. Jag väljer alltid CR2 filen då den är lättast att jobba med. I Photoshop mörkar jag ner bakgrunden ytterligare och plockar bort störningsobjekt så som täcken och sånt man hittar i ett stall. Hästens ansikte och speciellt luvan vill jag hålla verklighetsfärgerna för att inte vilseleda mina kunder.

Min policy vid redigering av mina bilder är att luvorna ska vara verklighetstrogna, vill inte ha missnöjda kunder som blivit på flit vilseledda av dåliga färger. Det vinner varken jag eller kunden på. Meningen är ju att jag ska visa luvan från dess bästa sida! Det finns färger som är svåra att fota. Som till exempel den rosa luvan du hittar i galleriet här nere. De mörkaste luvorna är absolut mest tacksamma.

Hästen på fotona är min egen. La Speziale "Spezzu" är hoppstammad FWB -14 i Finland. Far: I'm Special De Muze och mamma Lictora har även hon fina meriter i både dressyr och hoppning. Jag har inte helt själv utbildat honom utan han har varit på booth camp på Skästa i Västerås och kommer åka dit igen i vinter.

Har laddat upp lite före och efter bilder här nedan som ni kan kika på. Enjoy!